Blog

Be “the change”

Onlangs zag ik een bericht passeren op linkedIn van Flanders Synergy over change management.
Ik wou dat mijn school in dit project stapte.’ wou ik graag schrijven als commentaar.
Diezelfde dag  las ik in een artikel van Bart Flos, schrijver van het anti-klaagboek en begeleider van change trajecten,  dat klagen op zich niet erg is. Onverschilligheid daarentegen, is veel erger.
De kunst is dus om niet in klagen te blijven hangen!
Daarom geeft Bart Flos volgend advies om een ‘Change’ te starten: ‘Noem 5 positieve aspecten van het probleem zodat je in een positieve denkmodus komt. Een verbetertraject begint immers altijd met inventariseren van wat er goed gaat.
En laat dit nu net zo moeilijk zijn…
Telkens wanneer ik berichten zie passeren over onderwijsvernieuwing, bespeur ik bij mezelf een gevoel van machteloosheid. Als leerkracht sta ik te trappelen om de onderwijsvernieuwing mee vorm te geven.  Met vallen en opstaan experimenteer in mijn klas samen met mijn leerlingen… En toch zit ik precies op de reservebank, om het in voetbaltermen uit te drukken.
Vervolgens word ik kwaad… kwaad dat het niet snel genoeg gaat … kwaad omdat het zo moeilijk is om het ‘hokjes-denken’ in het onderwijs te doorbreken …kwaad omdat ik de onderwijsvernieuwing zo weinig voel aan de basis…
Arun Gandhi leerde van zijn grootvader Mahatma Gandhi dat boosheid voor mensen is, wat benzine is, voor een auto: ‘brandstof om in beweging te komen en naar een mooiere plek te gaan!
Dus ‘Be The Change !
Net daarom ben ik Leonardo Leer Labo opgestart. Ik wou voor mezelf een positief toekomstscenario ontwikkelen en een voortrekker worden van iets waar ik fier op ben, nl.  LEER-KRACHT zijn !
Volgens Angela Duckworth, een Amerikaanse wetenschapper, heb je hier alleen maar grit of vastberadenheid voor nodig en dit niet voor een week, niet voor een maand maar jarenlang.
Binnenkort genieten velen onder ons van een welverdiende vakantie.
Ik wens dat deze vakantie ook voor jou een periode van rust mag zijn en misschien kom je in een onbewust moment te weten op welke manier jij volgend schooljaar “the CHANGE” kan zijn.
Fijne vakantie en tot blogs,

Francess